loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België

Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, en willen een positieve en open kijk op seksualiteit en anticonceptie. Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking voor iedereen.

Met die feministische acties als vertrekpunt verkent ‘Vrouwen vrij, een andere wereld’ een niet zo ver verleden waarin de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog erg uitgesproken was. Tal van sprekende tijdsdocumenten doen nadenken over de weg naar maatschappelijke gelijkheid en de obstakels die nog steeds bestaan. Want al is er merkbaar vooruitgang geboekt, heel wat eisen en analyses uit de jaren 1970 zijn nog brandend actueel.

Een rondreizende tentoonstelling

‘Vrouwen vrij, een andere wereld’ was van 20 februari tot 30 augustus 2020 te ontdekken in BELvue , het museum over Belgische geschiedenis in Brussel. Sindien kan de tentoonstelling worden ontleend.

“Vrouwen vrij, een andere wereld” is didactisch en laagdrempelig uitgewerkt. De tentoonstelling zal een ruim publiek aanspreken: mensen van verschillende leeftijden, gezinnen, scholengroepen, leden van sociaal-culturele (vrouwen)organisaties, geschiedenisliefhebbers … Er zijn 41 panelen, waarvan 3 met een videoscherm om audiovisueel materiaal te tonen. Samen brengen ze zo’n 200 documenten in beeld (onder meer affiches, tekeningen, foto’s, citaten, brochures, liederen, getuigenissen, televisiefragmenten …). De expo is tweetalig Nederlands/Frans (er is een bezoekersgids in het Engels).

Bij de tentoonstelling hoort ook een pedagogisch dossier.

Interesse om deze tentoonstelling op stellen? Neem contact. Je vindt hier alvast een dossier met meer informatie:

Met de steun van