loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Forum voor gendergeschiedenis

Het Forum voor Gendergeschiedenis werd in 2008 opgericht op initiatief van het AVG. Voluit heet het: Forum voor Belgisch onderzoek in vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis. Het biedt onderzoekers die zich bezighouden met deze thema’s een plaats waar ze hun lopend onderzoek aan elkaar kunnen voorstellen en stimuleert de contacten tussen beginnende en ervaren onderzoeksters..

Naast de intellectuele meerwaarde van het initiatief, kan het dienst doen bij het voorbereiden en wederzijds ondersteunen van nieuwe onderzoeksprojecten, het vinden van kanalen voor publicatie en de positionering van het Belgisch onderzoek in een ruimere internationale context.

Het Forum kan tot slot ook een spilfunctie vervullen in de ontwikkeling van interuniversitaire initiatieven op het vlak van onderwijs in gendergeschiedenis, zoals het organiseren van ‘intensive courses’ voor master- en doctoraatsstudenten, het uitnodigen van buitenlandse specialisten voor ‘masterclasses’ en het ondersteunen van activiteiten in de context van ‘doctoral schools’.

Nieuwsbrief

Het AVG stuurt maandelijks een Forum-Newsletter uit, met nieuws over calls, publicaties, conferenties enzovoort. Inschrijven kan hier.

2022-2023 programme “Consent, Ethics and Activism: Re-thinking Historical Practice Post-MeToo”

Conference Silence is (not) an option : Re-Thinking Oral History Post-MeToo (17-18/11/2022)

Silence occurs in every oral history interview and comes in many forms. This symposium will readdress the complexities linked to silence in oral history.

View the programme.


Launching conference 6/5/2022

On May 6 2022 the Forum organised the conference “Consent, Ethics and Activism: Re-thinking Historical Practice Post-MeToo”, that launches its 2022-2023 programme. The conference reflected on consent and ethics in and as a historical practice, paying special attention to the ways in which historians approached their historical subjects and source material.


Voorbije activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die het Forum over de jaren organiseerde:

  • Internationaal congres “Thinking Sex after the Great War” (17-19/10/2018)
  • Studiedag “Diagnose van het anders-zijn: homoseksualiteit, media en samenleving sinds de Tweede Wereldoorlog” (1/12/2016)
  • Seminarie “Gender and Silence: hushed (hi)stories of power and resilience in the face of modernity” (7/11/2014)
  • Seminarie “Gender en Oorlog in de 20ste eeuw” (12/11/2013)
  • “Corporealism/Corporéité”: drie masterclasses en een studiedag (2011-2012)
  • Studiedag “Geschiedenis van de seksualiteit” (29/05/2010)
  • Lezing “History, memory and the empowerment of women” door Karen Offen (18/05/2010)
  • Studiedag “Gender en arbeid, 16de-20ste eeuw” (8/12/2009)