loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Vrouwen vrij, een andere wereld : het feminisme van de jaren 1970 in België

Het pedagogisch dossier Vrouwen vrij, een andere wereld begeleidt de gelijknamige tentoonstelling van het AVG uit 2020. De focus ligt op de feministische beweging van de jaren 1970 : de context waarin ze tot stand kwam, haar eisen en actiemiddelen. Het dossier gaat onder meer in op feministische visies op het gezin, onderwijs en werk, maar ook lichaam en seksualiteit, stereotypen, geweld … komen aan bod.

Het dossier verkent een niet zo ver verleden waarin de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog erg uitgesproken was. Tal van sprekende tijdsdocumenten doen nadenken over de weg naar maatschappelijke gelijkheid en de obstakels die nog steeds bestaan. Want al is er merkbaar vooruitgang geboekt, heel wat eisen en analyses uit de jaren 1970 zijn nog brandend actueel.

Het bevat 15 fiches met opdrachten en talrijke documenten (deels uit de tentoonstelling, deels bijkomend materiaal) die kritisch nadenken en vergelijkingen doorheen de tijd stimuleren.

Wie het dossier in hoge resolutie wil ontvangen, kan dat aanvragen via mail.