loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Jongens en meisjes… bestemming bekend? België, 1830-2000

Thuis, in de klas, op het werk… overal circuleren stereotiepe denkbeelden rond jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Deze denkbeelden zijn niet zo ‘natuurlijk’ en onveranderlijk als ze soms lijken. Ze ontstaan in een concrete historische context, verspreiden zich, zijn onderhevig aan contestatie en verandering. 

Het pedagogisch dossier “Jongens en meisjes… bestemming bekend?” gaat dieper op dit thema in. Het toont hoe de ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid in de voorbije twee eeuwen evolueerden in België. Samen met die ideeën veranderde het concrete leven van mannen en vrouwen: visies op vader- en moederschap, speelgoed en kleding, onderwijs en arbeid. Het dossier hoort bij de gelijknamige rondreizende tentoonstelling van het AVG.

De 15 opdrachtenfiches uit het dossier gaan vergezeld van een rijkdom aan tijdsdocumenten die merendeels uit de tentoonstelling zijn gelicht. De opdrachten zijn afgestemd op de lessen geschiedenis in het vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs, maar ze kunnen ook in andere vakken dienst doen en in het volwassenenonderwijs. Enkele oefeningen zijn geschikt voor leerlingen uit de lagere school. Vanzelfsprekend kunnen lesgevers hun eigen opdrachten maken aan de hand van het materiaal.

Voor een versie in hoge resolutie: stuur een mailtje.