loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Jongens en meisjes… bestemming bekend? België, 1830-2000

Thuis, in de klas, op het werk… overal circuleren stereotiepe denkbeelden rond jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Deze denkbeelden zijn niet zo ‘natuurlijk’ en onveranderlijk als ze soms lijken. Ze ontstaan in een concrete historische context, verspreiden zich, zijn onderhevig aan contestatie en verandering. 

De rijk geïllustreerde tentoonstelling “Jongens en meisjes… bestemming bekend?” toont hoe de ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid in de voorbije twee eeuwen evolueerden in België. En samen met die ideeën veranderde het concrete leven van mannen en vrouwen: visies op vader- en moederschap, speelgoed en kleding, onderwijs en arbeid.

Bij de tentoonstelling horen ook een boek, een pedagogisch instrument en (enkel in het Nederlands) een website met interactieve opdrachten.

Sinds de succesvolle eerste visie in het BELvue museum in Brussel (februari-mei 2009), kan “Jongens en meisjes” worden ontleend. Een uitgelezen kans voor wie zijn doelpubliek wil laten kennismaken met deze originele en mooie tentoonstelling.