loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Femmes et hommes dans l'histoire : un passé commun (Antiquité et Moyen Age) : un nouvel outil pour l'enseignement de l'histoire

Femmes et hommes dans l’histoire : un passé commun (Antiquité et Moyen Age)

Het vak geschiedenis verspreidt nog te vaak het idee dat vrouwen slechts een ondergeschikte rol speelden en dat het onnodig is om die rol te benadrukken. Nochtans hebben vrouwen en mannen in alle tijden samen de samenleving opgebouwd waarin ze leven.  

Het handboek Femmes et hommes dans l’histoire toont dat een andere geschiedenis mogelijk is. Als aanvulling op de bestaande geschiedenishandboeken laat het toe om een geschiedenis van vrouwen én mannen te integreren in de lessen. Het handboek stelt leerkrachten rijk gedocumenteerde modellessen voor die het verleden van mannen en vrouwen tijdens de oudheid en de middeleeuwen behandelen. Op een verkennende manier opent het de weg naar een meer complete en reële geschiedenis. Een geschiedenis die een gemeenschappelijk verleden belicht, waarin vrouwen samen met mannen verschijnen, als medespelers zijn op het politieke, sociale, economische en religieuze toneel.

Referenties : Femmes et hommes dans l’histoire: un passé commun (Antiquité et Moyen Âge), door C. Marissal in samenwerking met E. Gubin, C. Jacques en A. Morelli, Namur, Labor Education, april 2013.

Dit handboek is enkel in het Frans beschikbaar. De pdf-versie kan je hieronder gratis inladen.

Met de steun van de Federation Wallonie-Bruxelles en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.