Het verzamelbeleid
Het verzamelbeleid van het AVG-Carhif focust op:
- Organisatie- en persoonsarchieven van/betreffende de ‘autonome’* feministische en vrouwenbeweging in België in al haar facetten, en met aandacht voor de internationale context. Voor wat betreft de lesbische beweging werkt het AVG-Carhif samen met het Fonds Suzan Daniel.
- * Met ‘autonoom’ wordt hier bedoeld dat deze organisaties geen deel uitmaken van wat traditioneel de ‘ideologische zuilen’ wordt genoemd.
- Archieven van andere actoren, al dan niet uit het middenveld, die actief betrokken zijn bij het brede maatschappelijke debat in België rond gelijkheid v/m/x, gender, feminisme, seksualiteit… en bij verwante onderwerpen (reproductieve rechten, care en alles wat zorgarbeid betreft …)
- Archieven van de beweging van trans- en interseksepersonen.
Daarnaast staat het AVG-Carhif open voor:
- Archieven van vrouwen* die een pioniersrol vervulden in de samenleving, in zoverre er die activiteit niet onder het verzamelbeleid van een andere archiefinstelling valt.
- Zogenaamde ‘egodocumenten’, die een licht werpen op het dagelijkse leven en het denken van vrouwen*.
Als u archieven of ander materiaal hebt met betrekking tot deze bewegingen en thema’s, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail naar info@avg-carhif.be of telefonisch via 02 229 38 31.
Hoe werkt de schenking/bewaargeving?
- Er wordt een eerste contact gelegd om er zeker van te zijn dat uw archief past binnen het verzamelbeleid van het AVG-Carhif en om uit te leggen hoe wij archieven beheren. Op basis van dit contact wordt een beslissing genomen over het over te dragen materiaal.
- Er wordt een schenkingscontract of een bewaargevingscontract (afhankelijk van uw keuze) opgesteld. In dit contract kan u onder andere bepalen onder welke naam het archief wordt bewaard en onder welke voorwaarden het beschikbaar wordt gesteld.
- Voor de archiefoverdracht kunnen we het ofwel bij u komen ophalen, ofwel kan u het bij ons komen afleveren.
- Zodra de archieven bij het AVG-Carhif zijn aangekomen, worden ze geregistreerd en indien nodig herverpakt in beschermende dozen. Er wordt zo snel mogelijk een plaatsingslijst opgesteld van de archieven waarvan u een kopie ontvangt. In dit stadium van de procedure kan het AVG-Carhif mogelijks opnieuw contact met u opnemen om te helpen bij het hercontextualiseren van bepaalde dossiers.
- Als de inventaris klaar en definitief is, krijgt u van ons een kopie. Het AVG-Carhif zal u ook informeren over de verschillende stappen die nodig zijn om de inventaris beschikbaar te maken voor het publiek (bijvoorbeeld de beschrijving in de catalogus).