loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Vrouwen en mannen ten oorlog, 1914-1918

De Eerste Wereldoorlog staat bekend als een totale oorlog. Een oorlog die zowel op het oorlogs- als op het thuisfront werd uitgevochten. Hoewel die twee zones vaak als gescheiden werelden opgevoerd worden, is niets minder waar. Beide fronten waren nauw met elkaar verweven.

Vrouwen en mannen ten oorlog belicht de verscheidenheid aan posities die vrouwen en mannen op de fronten innamen en toont het spanningsveld tussen oude en nieuwe ideaalbeelden. Onderwerpen zoals mobilisatie, oorlogsgeweld, arbeid en zorg, intimiteit en gezinsleven, liefdadigheid en verzet worden op een vernieuwende manier benaderd. Ook de onmiddellijke naoorlogse periode komt aan bod: het broze herstelproces in gezinnen en de hele samenleving, evoluties op de arbeidsmarkt, nieuwe politieke rechten en de plaats die vrouwen en mannen kregen in de herinnering aan de oorlog.

Het boek kwam tot stand naar aanleiding van de tentoonstelling “Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen ten oorlog” (2015).

Eliane Gubin en Henk de Smaele, Vrouwen en mannen ten oorlog, 1914-1918, Davidsfonds, 2015, ISBN 9789059086777.