Deze biografie over Marijke Van Hemeldonck is de vierde in een reeks. Eerder kwamen al Jeanne Vercheval, Miet Smet en Eliane Vogel-Polsky aan bod. Het AVG realiseerde het boek in opdracht van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
Gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw bleven er grove discriminaties tegen vrouwen bestaan in België. In reactie daarop bundelden feministes hun inspanningen voor gelijkheid in het beroepsleven, de politiek en het gezin.
Marijke Van Hemeldonck is een van hen. Vastberaden gaat ze het gevecht aan voor een meer rechtvaardige samenleving. Ondanks tegenkantingen stimuleert ze haar vakbond en haar politieke partij om het recht van werkende en werkloze vrouwen te verdedigen en komt ze op voor het recht van vrouwen op anticonceptie en abortus. Ze is ook actief in verschillende vrouwenorganisaties zoals het Aktiekomitee Gelijk Loon voor Gelijk Werk, het Vrouwen Overleg Komitee en Links en Feministisch. Gewapend met een scherpe pen en het militantisme van de jaren 1960-70 drukt ze haar revolte uit in het linkse tijdschrift Links. Uiteindelijk leidt haar traject naar de internationale scène. Ze werkt volgt het Decennium van de Vrouw en bijhorende wereldvrouwenconferenties van de Verenigde Naties op. Als Europees parlementslid ziet ze er mee op toe dat de ongelijkheden m/v op de agenda van het Europees Parlement komen.
Dit boek schetst hoe Marijke Van Hemeldonck haar engagement vorm gaf. Het vestigt ook de aandacht op de strategieën om de wetgeving te veranderen en op het kapitaal belang van de internationale instellingen. Ten slotte zet het ook aan tot nadenken over de ongelijkheden die jammer genoeg nog steeds actueel blijven.
Het boek is gratis beschikbaar, in het Nederlands en het Frans, bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
E. Flour, Marijke Van Hemeldonck : socialiste en feministe, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen – AVG-Carhif, 2013.