loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

7/4/1922 : vrouwen krijgen toegang tot de advocatuur

Op 7 april 2022 is het 100 jaar geleden dat vrouwen in België toegang kregen tot de balie, en dus het beroep van advocaat konden uitoefenen. Aan de wet van 7 april 1922 was een lange strijd vooraf gegaan, en het zou nog tot de jaren 1970 duren vooraleer de laatste discriminaties in de uitoefening van beroepen verdwenen. Met deze groepsfoto, in toga, vierden de eerste vrouwelijke advocates in 1932 de tiende verjaardag van de openstelling van de advocatuur.

Op de foto, telkens van links naar rechts: (bovenste rij) Baugnet-Bauwens; Vermeylen-Marin; Préaux; Fernande Baetens; Trojan; Lefèbvre; Roman; Le Brun de Miraumont; Van Gelder-Vander Haeghe; Muller; Chot-Castiau; Dassesse-Gele; Vermeylen; Vitry; (midden) Stella Wolff; Georgette Ciselet; Marcelle Renson; Paule Lamy; Madeleine Schauvliege; Dumont; Lecocq; (onderste rij): Bellemans-Pirenne; Pinget-de Condé; Maryssael; Goebel

Meerdere van hen engageerden zich in de feministische beweging en hielpen andere wettelijke ongelijkheden uit de weg ruimen. In het artikel hieronder (voorlopig alleen in het Frans) lees je meer over de toegang van vrouwen tot de universiteit, en tot de advocatuur en aanverwante vrije beroepen.

LesFemmesAuBarreauEnBelgique