loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Portaalsites

Archiefpunt : portaal van private archieven in Vlaanderen

Archiefpunt (vroeger Archiefbank Vlaanderen) verzamelt beschrijvingen van private archieven (personen en organisaties) uit tal van bewaarplaatsen in Vlaanderen. Het ideale vertrekpunt om op zoek te gaan naar archieven met betrekken tot vrouwen- en gendergeschiedenis uit zowat alle archiefcentra in Vlaanderen. Ook de collectie van het AVG-Carhif wordt erin opgenomen

Archieven Portaal Europa

Archives Portal Europe brengt archieven van overheden en private actoren uit de hele Europese Unie samen. Een unieke toegangspoort tot heel wat bronnen met betrekking tot de geschiedenis van vrouwen(organisaties) en aanverwanten.

Europeana

Talen : de talen van de Europese Unie
Europeana geeft toegang tot tientallen miljoenen gedigitaliseerde documenten (boeken, audiovisueel materiaal, foto’s, archiefstukken …), uit ruim 3.300 instellingen in de Europese Unie (bibliotheken, archieven, musea, audiovisuele collecties). Deze collecties laten toe de geschiedenis van Europa te verkennen van de Oudheid tot vandaag.

International Federation for Research in Women’s History

Taal: Engels
De IFRWH werd opgericht in 1987 en is een internationaal contactforum voor onderzoekers in vrouwen/gendergeschiedenis. De federatie organiseert internationale conferenties en geeft een Newsletter uit (beschikbaar op de website), met aankondigingen van colloquia, conferenties, publicaties, en met de activiteiten van de aangesloten nationale comités.

Women’s Information Network of Europe

Taal: Engels
WINE is een Europees netwerk van bibliotheken, archieven, informatiecentra en webportalen gespecialiseerd in het domein van gender-, vrouwen- en feminist studies. Het netwerk heeft als doel een gemeenschappelijk platform te bieden voor discussie en kennisdeling. De website biedt een overzicht van de activiteiten en een lijst van online bronnen.

Virtual Library Women’s History

Talen: Engels, Nederlands
Deze website, ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Nederland) wordt niet meer geactualiseerd maar bevat nog steeds een groot aantal bruikbare links naar archiefcentra, musea, databanken, onderzoeksinstellingen, verenigingen, discussielijsten, themawebsites… rond vrouwengeschiedenis wereldwijd.

FRAGEN (FRAmes on GENder)

Taal: Engels
Fragen is een databank met full text-versies van feministische teksten (boeken, pamfletten, artikels…) uit 29 Europese landen. In elk land selecteerden experten een reeks invloedrijke teksten uit de periode 1960-2000. Ze zijn beschikbaar in de oorspronkelijke taal en een uitgebreid classificatiesysteem maakt het mogelijk de hele databank te doorzoeken op types documenten, inhoudelijke trefwoorden enz. De website bevat ook informatie over het project (Frames on Gender) dat tot de databank leidde.