loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Stereotypen m/v door een historische bril

Benieuwd om meer te weten over geschiedenis van de vele stereotypes die over vrouwen en mannen bestaan? Deze lezing vertrekt van de dominante ideeën over vrouw- of man zijn in de 19de eeuw: hun verspreiding, hun aantrekkingskracht, het verzet ertegen. Je ziet welke impact deze ideaalbeelden hadden op de leven van jongens en meisjes, mannen en vrouwen: ze beïnvloedden hun kansen op school en op het werk, en hun rol in het gezin. Doorheen de 20ste eeuw veranderden de ideaalbeelden. Geleidelijk aan groeide de ruimte voor een bredere invulling van mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Tal van tijdsdocumenten ondersteunen het verhaal: foto’s, karikaturen, affiches, citaten enz. De geschiedenis blijkt ook een prima vertrekpunt om het te hebben over stereotypen vandaag.

We putten hiervoor uit het onderzoek voor de tentoonstelling “Jongens en meisjes, bestemming bekend? België 1830 – 2000“.

Interesse? Neem contact.