loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Poster are you in this?

Gender@war? Mannen, vrouwen en de Groote Oorlog

De collectieve herinnering aan de Eerste Wereldoorlog draait grotendeels om de frontsoldaten, met soms een kleine bijrol voor de verpleegsters. Die snelle tweedeling duwt de vele andere rollen die mannen en vrouwen opnamen uit beeld. De oorlogservaringen van mannen en vrouwen waren vaak verschillend, maar toch met elkaar verweven. De mobilisatie, het oorlogsgeweld, het werk aan het thuisfront, de zoektocht naar intimiteit doorheen een conflict dat geliefden van elkaar scheidde … al deze facetten raakten zowel mannen als vrouwen (en kinderen).

In deze lezing leggen we de vele posities die vrouwen en mannen innamen tijdens de Eerste Wereldoorlog naast ideaalbeelden en verwachtingen over hun rol. Dat gebeurt aan de hand van een rijkdom aan beeldmateriaal zoals affiches, foto’s, karikaturen, citaten … uit België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De lezing focust op de Eerste Wereldoorlog als een “totale oorlog”: aan het oorlogs- en een thuisfront werden niet alleen mannen en vrouwen ingezet, maar ook mannelijkheid en vrouwelijkheid.

De powerpoint bij de lezing toont beeldmateriaal uit de tentoonstelling “Gender@war 1914-1948 : vrouwen en mannen te oorlog“.