loader image

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw

Search
Close this search box.

Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Didactische website “De tweede feministische golf in Vlaanderen”

Op de didactische website ‘De tweede feministische golf in Vlaanderen’ vind je achtergrondinformatie, tijdsdocumenten en videogetuigenissen over het feminisme van de jaren 1970 in Vlaanderen.

De site is gemaakt voor de derde graad van het secundair onderwijs. Ze kan dienen bij de lessen geschiedenis, cultuurwetenschappen en moraal of godsdienst. Ook vormingsmedewerkers en leerkrachten in het volwassenenonderwijs kunnen ermee aan de slag.

De homepagina presenteert de vijf grote onderdelen van de website:

  • de tweede golf als beweging
  • visie op werk
  • visie op gezin
  • visie op seksualiteit
  • visie op stereotypen

Voor elk thema is er een inleidende tekst, die de visie van de organisaties van de tweede golf kadert.

Daarna volgt een pagina met tijdsdocumenten. Deze scans (pdf) van brochures en artikels uit de jaren 1970 kunnen als bron worden geanalyseerd.

Op de pagina ‘getuigenissen’ staan videofragmenten waarin protagonisten uit de beweging terugblikken op acties en eisen van toen. Tot slot staan er onder ‘vandaag’ suggesties voor verdere bespreking en discussie.

Een hele reeks foto’s en affiches laten toe om te werken rond beeldmateriaal als historische bron.

Meer duiding bij het project en een pdf met interessante literatuur en linken vind je onder de knop ‘meer over dit initiatief’, op de homepagina van de website.

Bekijk de module op www.gendergeschiedenis.be/feminisme.

De site www.gendergeschiedenis.be geeft ook toegang tot een ander didactisch instrument van het AVG: ‘Jongens en meisjes, een duik in het verleden’. Ze bestaat uit interactieve oefeningen over de maatschappelijke posities van vrouwen en mannen doorheen de Belgische geschiedenis.

Dit project kreeg steun van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en van de Vlaamse overheid – Kunsten en Erfgoed.